Wilde Weelde Wereld

Wilde Weelde Wereld Appeltern

Wilde Weelde Wereld

Op de Tuinen van Appeltern ligt de Wilde Weelde Wereld. Een grote bezoekerstuin van 5000m2 die is aangelegd door vakgroep Wilde Weelde. We hebben als bureau hier het masterplan voor ontworpen en samen met een projectteam zorgden we voor de realisatie hiervan.

Ecologisch tuinieren

De Wilde Weelde Wereld laat je kennis maken met de principes van het ecologisch tuinieren. Hoe je zo’n tuin aanlegt en beheert. Maar je ziet er ook welke planten kunnen groeien in welk biotoop. Zowel wilde inheemse soorten als ook bekende en minder bekende tuinplanten.  Het is een tuin waar je allerlei dieren kunt ontmoeten; insecten, zoogdieren en amfibieën. Een tuin vol leven dus.

ontwerptekening wilde weelde wereld

Realisatie

De aanleg van de tuin is gerealiseerd door bedrijven aangesloten bij de vakgroep Wilde Weelde. De uitvoering stond onder leiding van Tuincentrum Soontiëns uit Eindhoven. Diverse werkgroepen hielpen bij de aanleg en doen het onderhoud van de tuin en regelmatig kom je dan ook Wilde Weelders op de tuin tegen.

Natuurlijke Materialen

Het materiaal wat we verwerkt hebben is veelal tweedehands of afkomstig van duurzame bronnen. Milieuvriendelijk en recyclebaar of terug te geven aan de natuur d.m.v. vertering. Die processen worden ook zichtbaar gemaakt, o.a. in de houtwal waarin we een boom van wortel tot blad hebben ontleed.

Zwemvijver en meer

Er valt van alles te beleven op de tuin, zo is er een Koekoeksbos voor de kinderen, een zwemvijver (i.s.m. Gardenswimm) een buurtontmoetingsplek, een spiraalheuvel, een stinzenbos en verschillende tuinen die ideeën laten zien voor je eigen achtertuin.

Doelgroepen

De tuin is niet alleen voor particulieren maar we willen ook laten zien wat je als buurt met je groene omgeving kunt doen, of wat een school op het schoolplein kan aanleggen. Of wat groenbeheerders ermee kunnen in het openbare groen.

Verder…

De tuin blijft in ontwikkeling. Onderdelen worden soms aangepast en inmiddels is er ook een proefproject opgezet vanuit t de plantenwerkgroep van Wilde Weelde om te onderzoeken hoe wilde planten gedijen in een tuinsituatie. De beplanting gaat zich komende jaren nog verder ontwikkelen en de ecologische waarde zal verder toenemen.

Projectteam:

VIS À VIS Ontwerpers (hoofdontwerp), Soontiëns Tuincentrum( hoofd uitvoering), Tuin van de Buren (organisatie en PR)