Over ons

Onze visie

Natuurlijk groen

Duurzaamheid is eigenlijk een woord wat we wilden vermijden in deze tijd waarin je het overal ziet of leest. Toch willen we graag samen met onze opdrachtgevers werken aan een duurzamere samenleving. Voor ons betekent een duurzame tuin geen trend maar als iets vanzelfsprekends.

Hobbels

Ons bureau bestaat nu 30 jaar waarbij we van het begin af aan de keus hebben gemaakt om alleen met duurzame materialen te willen werken. Dit bleek niet altijd de makkelijkste weg, de onbekendheid van materialen, de slechte verkrijgbaarheid en verwerking ervan waren in het prille begin hobbels die we moesten nemen. We hebben dan ook veel geleerd en doen dat nog steeds tot op de dag van vandaag. Toch schuwen we deze aanpak niet en het blijft een uitdaging om binnen een opdracht te zoeken naar de best verantwoorde ‘groene’ keuze. Dat doen wij niet alleen, maar graag samen met de opdrachtgever en professionele uitvoerders.

 
foto Maaike Kampert fotografie

Samenwerken

Ideeën groeien en worden beter door het samen te doen.

Om tot een goed eindresultaat te komen is samenwerken belangrijk. Dat doen we zowel tijdens het ontwerpproces als ook in de uitvoering.

Daarnaast werken we ook samen met de natuur door gebruik te maken van de ecologische (natuurlijke) processen die daar plaatsvinden. Dit zorgt voor een natuurlijke duurzame tuin die goed is voor mens, dier en plant. Samenwerken met de natuur zorgt eveneens voor een beheerbare tuin, hierdoor krijg je op termijn minder onderhoud en meer tijd om te genieten van alles wat leeft.

 

Voor alles wat groen mag worden

Als we kunnen leven in een omgeving met een gezond ecosysteem, hoeven we niets te bestrijden omdat de natuur zelf volmaakt is.
We zijn dan ook tegen het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, hoe biologisch afbreekbaar ook, iets wat dodelijk is, kan niet goed zijn voor de leefomgeving. Bestrijden betekent tegenwerken. Samenwerken zorgt voor een natuurlijker evenwicht; wat voor de één een plaag is, is voor de ander een lekkernij. Als er luizen in je rozen komen en je hebt vogels in je tuin of larven van lieveheersbeestjes, dan is de luis zo verdwenen. Als iets echt een probleem is, is het dan ook vaak beter om te zoeken naar de oorzaak, in plaats van direct de gevolgen te bestrijden. Als er veel onkruid in een bestrating zit moet je je afvragen of de bestrating daar wel zo nuttig is. Of staat die plant daar wel zo naar zijn zin als hij telkens onder de meeldauw zit?
Hoe het ook anders kan vertellen we je graag zodat je ook zelf een duurzame tuin kunt aanleggen en onderhouden.

Ter inspiratie: We hebben de tweede prijs gewonnen voor de Duurzaamste Tuin 2013. Daarnaast kregen we een eervolle vermelding voor een ecologische tuin met zwemvijver. We zetten natuurlijk in op een vervolg, wordt jou tuin goud waard?

 

Over ons

Onze aanpak

Vaak is het een hele stap om te besluiten of je een tuinontwerp laat maken of niet. Meestal is de tuin de sluitpost bij de bouw van een nieuw huis. Of komt de keuken of badkamer op de eerste plaats als je gaat verhuizen of verbouwen. Logisch, de leefbaarheid van je huis of appartement is het belangrijkste om eerst goed te regelen. Toch moet je het belang van een fijne groene buitenruimte niet onderschatten. Uit onderzoek is gebleken dat een groene omgeving belangrijk is voor je welzijn en dat van anderen. Denk er dus tijdig aan zodat je je woongenot aanzienlijk kunt vergroten.

En als je dan eenmaal zo ver bent en met de tuin aan de slag wil, loop je vaak tegen de volgende vragen aan;

  • Je maakt wat schetsen, maar hoe pas je die tuinwensen allemaal in?
  • Is er met die vorm of grootte van de tuin nog wel iets moois van te maken?
  • Het is lastiger dan je dacht om dat mooie plaatje uit een tijdschrift te vertalen naar je eigen situatie.
  • Je vraagt een hovenier om een (soms gratis) ontwerp te maken, maar bent nog niet tevreden over zijn ideeën, wat nu?
  • Die volle kofferbak met planten zie je nauwelijks staan in de tuin en uiteindelijk tiert het ook niet zo welig als gehoopt.
  • Waar begin je mee? En hoe blijf je binnen jouw budget?
  • Het mag allemaal wel wat onderhouds-vriendelijker want je wordt wat ouder of je hebt het gewoon druk, maar je wilt wel een mooie tuin?
  • enz.

Kortom, misschien wordt het dan toch eens tijd om op zoek te gaan naar iemand die zulke vragen aanpakt en met veel meer ideeën en vooral oplossingen komt.

 

Een tuinontwerp laten maken

Over hoe wij dat doen kunnen we je eigenlijk niets vertellen, het is geen geheim, maar bij iedere opdracht wordt het ontwerp weer anders. We kunnen wel aangeven hoe we te werk gaan als je ons benaderd voor een ontwerp.

 

Werkwijze

Tijdens een eerste vrijblijvende kennismaking bekijken we samen met jou wat de vraag is, welke wensen er zijn, wat het budget is en kunnen we je vertellen wat de mogelijkheden zijn. We vinden het belangrijk om de plek te zien en de atmosfeer te proeven zodat we een beter beeld krijgen van de tuin en zijn omgeving. Dit alles resulteert in een offerte om met een duidelijke omschrijving van de opdracht. Deze offerte bestaat uit verschillende delen;

  • Ontwerp
  • Technische uitwerking
  • Beplantingsplan
  • Kostenraming

Met alle verzamelde informatie gaan we aan de slag met het ontwerp. Tijdens dit ontwerpproces ontstaat er een concept wat uitgewerkt wordt in een mooie presentatie. Vervolgens gaan we weer samen om de tafel om de het ontwerp te bespreken. Op dat moment begint het idee van een tuin pas echt te leven en krijg je een beeld van de mogelijkheden en misschien komen er nog aanvullende ideeën? In overleg kunnen we dan bekijken of een ontwerp bijgesteld moet worden. Is het ontwerp eenmaal naar wens, dan kan het verder uitgewerkt worden.

 

Natuurlijk kun je met een ontwerp al aan de slag gaan om de tuin te realiseren, maar een ontwerp kan al snel op een teleurstelling uitdraaien als het slecht wordt aangelegd. Het begint bij het goed voorbereiden van het grondwerk maar ook een bijzonder detail in het ontwerp kan door verkeerd materiaal(gebruik) totaal fout uitpakken en een tuin vol ergernissen is het gevolg. Het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ zijn we in het verleden al vaak genoeg tegengekomen. Dat willen we graag voorkomen door onze ontwerpen gedetailleerd uit te werken.
De technische uitwerking bestaat uit een bestektekening en bestekomschrijving. Hiermee kun je zelf aan de slag of een professional vragen om het ontwerp succesvol te laten realiseren.

 

Een mooie tuin staat of valt met goed beplantingsplan. Grondsoort, standplaats, plantensamenleving en bloeitijden zijn maar enkele van de aspecten die het uiteindelijke resultaat van een geslaagd ontwerp beïnvloeden. We schetsen in het ontwerp altijd een beeld van de atmosfeer die we willen bereiken met de beplanting; uitbundig bloemrijk of juist ingetogen in een weldadige groene sfeer. Op de basis van dit beeld maken we een gedetailleerd beplantingsplan en een onderhoudsadvies (-bestek)

Na de aanleg bieden we hier nog de mogelijkheid van tuincoaching aan om je tuin beter te leren kennen.

 

Wij houden van duidelijkheid over de kosten van een tuin. Als we het ontwerp geheel uitgewerkt hebben, kunnen we ook een exacte kostenraming maken. Het is een goede leidraad om offertes op te vragen of om zelf je inkopen te gaan doen. Slim inkopen kan veel besparen, maar ook hier geldt dat je op moet passen met verkeerde bezuinigingen. Soms is het dan beter om te kijken of je bepaalde onderdelen uit kunt stellen om ze later alsnog te realiseren. Bij het tuinontwerp kunnen we hier al rekening mee houden.

Na de aanleg bieden we hier nog de mogelijkheid van tuincoaching aan om je tuin beter te leren kennen.

 

Wat kost een tuinontwerp?

Een goede vraag. Regelmatig krijgen we een mailtje met de vraag; Wat kost een tuinontwerp? Per mail of telefonisch geven we daar geen antwoord op. Niet uit onwil, maar we verkopen geen halfje wit. Iedere opdracht is anders, de ene is eenvoudig, de andere complexer en we willen dan ook eerst de inhoud van een opdracht goed vast kunnen stellen om een prijs te kunnen noemen. Neem daarom eens vrijblijvend contact op voor meer informatie of maak een afspraak.