Een kleine tuin met veel inhoud
In de oude vesting ligt deze kleine binnenplaats. Slechts 40m2 en rondom bebouwd zodat er veel schaduwplekken zijn en een grote diversiteit aan bouwwerken. In de oude situatie was het geheel bestraat en maakte een troosteloze indruk zodat buiten leven niet aangenaam was.
De opdrachtgeefster wilde in plaats van deze binnenplaats een echte tuin, een groene oase met meer sfeer, meer planten, kruiden, fruit en een lekkere plek om buiten in de tuin te zitten. Haar huisgenoot, de hond, houdt van graven, dus verhoogde bakken zouden wenselijk zijn. Verder een bergruimte voor de fiets en de vuilcontainers.
Efficiënt ruimtegebruik
Hoe maak je van een kleine donkere binnenplaats een prettige leeftuin en zorg je voor rust tussen al die gebouwen?
De zijde langs de schutting biedt de beste gelegenheid om in de zon te zitten en om er kruiden en fruit te kweken. Een vaste schuttingbank met plantenbakken op verschillende niveau’s in de schutting zorgen voor een efficiënt ruimtegebruik en een heerlijke zitplek in de zon. De schuine lijn opent de ruimte naar boven waardoor de tuin lucht en ruimte krijgt. De verhoogde plantenbakken zijn gemakkelijk bereikbaar, ook als je ouder wordt en geven je de mogelijkheid om planten van dichterbij te bewonderen.
Een kleine berging (met groendak) voor fiets en vuilcontainers zorgt ervoor dat de nauwe steeg niet langer een pijpenla is maar de binnenplaats juist meer omsloten maakt.
Oude materialen
Tegenover de bank geven schuin geplaatste rekken steun aan verschillende klimplanten. De rekken zijn geïnspireerd op de oude droogrekken die je vroeger veelvuldig zag in dit soort vestingsteden. Ook hier zorgt de schuine lijn voor een opening naar boven waardoor de muren minder op je af komen.
Een antieke bentheimer trog met een kleine waterspuwer zorgt voor een levendig gemurmel van water.
Ook de bestrating van oude kinderkoppen past goed op zo’n historische plek. Tussen de voegen kunnen planten zich lekker uitzaaien zodat de strenge lijnen van de architectuur hierdoor verzacht worden en er een ongedwongen sfeer ontstaat.
De zachtgroene tint op muren en plantenbakken verbinden de verschillende bouwkundige elementen en geeft samen met de weelderige beplanting rust en kleur aan de binnenplaats.
Regenwater opslaan en afvoeren
In de beperkte ruimte moet je slim omspringen met regenwater. De oude kinderkoppen zorgen met de brede voegen voor een goede snelle afwatering. Door plantgaten in de bestrating uit te sparen combineren we nuttige afwatering met extra groeimogelijkheden voor planten. Ook hebben we een regenzuil geplaatst om water op te vangen voor het watergeven van de plantenbakken. Op de berging is een groendak met substraatlaag aangebracht en dit watert af in de plantenbak.
Deze tuin is aangelegd i.s.m. Arjan Quartel van Q-Groenbeheer