Polderkunst in een moderne bostuin

Deze bostuin is gelegen in een groene enclave midden in Zeeland, op de Zeeuwse klei dus. Op een vrij jong bosperceel voorheen van Rijkswaterstaat, is een moderne villa gebouwd. Al enige jaren geleden hebben we voor het hele perceel een tuinontwerp gemaakt bij dit huis waarbij één deel van de tuin voor de toen nog inwonende ouders bestemd was. Toen dit vrij kwam kregen wij de vraag om hier een bijzondere invulling aan te geven. De bewoonster heeft haar roots op de zeeuwse klei en bij het aanpassen van een dit van de tuingedeelte wilde zij graag een ‘kunstzinnige’ invulling.

Polderlandschap

Als herinnering aan de polder die hier voorheen lag en het verlangen van de opdrachtgever om soms over oneindige velden uit te kunnen kijken hebben we een gestileerd polderlandschap ontworpen. Een dubbele ploegvoor van cortenstaal leidt het oog naar een grote foto van een sloot, twee kenmerken van het landschap achter het bos. De wuivende pennisetum velden maken het beeld compleet.

Zeeuwse hagen en dijken

Het ontwerp van de bestaande tuin die we al eerder hebben ontworpen vormt een open plek in het bos. Een zonovergoten plek waarin het moderne huis samen met het zwembad een bijna mediterraan beeld vormen. Heggen van Eleagnus en Taxus geven structuur aan de tuin en verbinden het huis met de bosrand. Een golvende heg symboliseert de dijken die je in het zeeuwse landschap terugziet. Een zeeuwse haag omringt de bostuin. Achter in de tuin, in de overgang naar het bosgedeelte vormen vier houtkasten het einde van een strakke vijver.