Moderne tuin met contrasten

op het noorden

Een moderne tuin van 250m2 rondom een vrijstaande woning. De achtertuin ligt op het noorden waardoor de bezonning een belangrijke factor speelde in de vormgeving. Wensen waren een moderne tuin waarin ruimte voor een vijver, een natuurlijk ogende beplanting en ‘oude’ muren. We hebben het ontwerp zo opgebouwd dat de tuin naar achter trapsgewijs omhoog loopt zodat er een spannende ruimte ontstaat en de zonnigste plekken zo gunstig mogelijk gebruikt kunnen worden om te zitten. Twee houten wanden vormen een beschutting tegen de wind zonder ‘s winters de blik op het achterliggende landschap kwijt te raken. Eén wand verbergt de haardhoutopslag en een berging voor wat tuingereedschap. Het gebruik van de grote industriële betonplaten met de gestapelde muren zorgen voor een mooi contrast wat straks verzacht gaat worden door een weelderig groene beplanting.

natuurlijke beplanting

De vijver met een watergoot vormt een zichtlijn vanuit het huis en zorgt voor een levendige toets. De vijver heeft natuurlijke oevers gekregen met begroeide moeraszones die in de plantvakken overlopen. De beplanting krijgt hierdoor een natuurlijk karakter maar is wel gemakkelijk in onderhoud. Bij de plantenkeuze hebben we ook rekening gehouden met de droge zandgrond die kenmerkend is voor dit gebied. Door de achterliggende strook gemeenteplantsoen met grote eiken heeft de beplanting een bosrand karakter gekregen. De voortuin ligt echter geheel op het zuiden en dus in de volle zon, waardoor hier de beplanting een andere sfeer heeft. Zowel de vormgeving van het plantvak als ook de beplanting golft met banen van o.a. lavendel en grassen en omlijst de woning.

waardevolle bomen

Bomen spelen een belangrijke rol in deze tuin. Enkele bomen zijn al eerder door de opdrachtgevers geplant ter gelegenheid van de geboorte van hun kinderen en hebben daardoor een extra persoonlijke waarde. Maar ook de bestaande eiken die de tuin aan de achterzijde begrenzen geven de tuin een omsloten gevoel en zijn beeldbepalend.

materiaalgebruik

Het gebruik van natuurlijke materialen in contrast met strakke elementen geeft deze moderne tuin een eigentijdse twist. De warme kleuren en bloemrijke beplanting zorgen vooral op de noordkant van het huis een prettige atmosfeer. Bij de keuze van materialen houden we altijd rekening met de kleuren van het huis. In deze tuin is ook een terras aangelegd met hergebruikte betonklinkers.