Moderne tuin aan het water

Deze moderne tuin hoort bij een nieuw gebouwde villa die is gelegen op een prachtige plek tussen een wiel en een riviertje. De landelijke ligging zorgt voor spannende contrasten tussen moderne architectuur en natuur.

Een tuin op eilanden

Het tuinontwerp is helder qua opzet. Het omliggende open landschap vormt de basis van het ontwerp en al de extra functies zijn vormgegeven als eilanden in het landschap omsloten door taxushagen. Door de vorm van het perceel en de ligging van het huis is een organische structuur ontstaan die de verschillende elementen aan elkaar bindt. Het perceel zelf ligt ook als een schiereiland omringt door de rivier en een wiel. Op verschillende plekken heb je uitgezicht over het typische Hollandse veenweide landschap wat de sfeer van de landelijke tuin versterkt.

Landschappelijke elementen

Een bijzondere Cortenstalen poort zwenkt uitnodigend open en direct is zichtbaar dat hier de tijd niet geheel heeft stilgestaan. Er is op een verrassende manier gewerkt met moderne materialen die wonderwel mooi harmoniëren met het landelijke karakter van de plek. Een oude boomgaard die bij de bouw helaas sneuvelde  is weer ingeplant met oude fruitrassen en geeft samen met de bloemenweide het huis een landelijke sfeer. Een bloembed omsloten door een lage taxushaag met daarin een beplanting van rozen en vaste planten verwelkomt de bezoeker op weg naar de voordeur, symbolisch voor de gastvrije bewoner. De oever langs het riviertje is een ingeplant met een natuurlijk ogende beplanting met veel grassen en vaste planten.

Water

Aan de achterzijde van de villa grenzend aan het terras ligt eveneens een grote ellipsvormige bloementuin. Veel bloemen zijn om te gebruiken in grote boeketten, maar ook in de tuin is het jaarrond een plaatje. Een grote oude Japanse esdoorn heeft hier een prominente plaats gekregen. Een groen gazon schept ruimte en diepte en biedt uitzicht op het water van de wiel. Via een voetpad vanaf het hoofdterras is over een verbindende sloot het eiland te bereiken waarop het zwembad en het boothuis gelegen zijn. De brug is volgens hetzelfde concept vormgegeven als de entreepoort. Het lange pad eindigt in een wilgenbos.

Zwembad en paviljoen

Het zwembad is wederom omgeven door een ellipsvormig terras en een lage taxushaag. Het tuinpaviljoen is ook door ons ontworpen en de ligplaats voor de sloep sluit hierop aan. De beplanting rondom het zwembad oogt natuurlijk maar ook exotisch. Er staan aan de wielzijde Gunnera’s (mammoetblad). De rietkraag aan de rivierzijde loopt over in een grootbladige bamboe. De bamboe en de heesterbeplanting zorgen voor de nodige privacy bij het zwembad. Het bestaande wilgenbos op het eiland is in takt gebleven. De onderbegroeiing is verrijkt met stinzenplanten zoals Aronskelken, Akeleien, Longkruid en Boshyacinten. Door zorgvuldig om te gaan met de oude bomen en gebruik te maken van een beplanting die thuishoort in deze situatie vloeit deze moderne tuin prachtig over in het omliggende landschap