Kleurrijke stadstuin

Hittestress

De eerste kennismaking met deze tuin was op een vroege morgen midden in de zomer. Een volledig bestraatte plaats, grote tegels met een postzegel kunstgras en een enkele potplant. Ingericht door de vorige bewoner begreep ik. Een grote loungeset en een idem grote eettafel vulde de ruimte volledig.

De vraag was of het allemaal wat groener kon en prettiger qua klimaat want iets later op de dag, als de zon hoger aan de hemel staat, werd het een bakoven tussen het huizenblok in. Buiten eten betekent zwetend snel je bord leegeten en weer gauw naar binnen. Het moest dus anders. Groener, mooier, ruimtelijker en geschikt om met een groot gezin lekker buiten te kunnen zitten. En onderhoudsvriendelijk want voorheen hadden de bewoners een enorme tuin en geen tijd voor andere leuke dingen.

Lommerrijk groen

In de niet hele grote tuin stond halverwege ook nog een kleine schuur met daarachter nog wat ruimte en een achterom. Om de tuin ruimtelijker te maken stelden we voor om de huidige schuur af te breken en tegen de achtergrens een nieuwe te bouwen. Om de tuin klimaatvriendelijk te maken is natuurlijke schaduw het prettigst. Maar in zo’n kleine tuin een grote boom planten is naar de buren toe niet handig. De oplossing lag in een pergola die een groot deel van de tuin overspant. Een balkenframe wat kan begroeien met klimplanten. Een grote cirkelvormige opening zorgt voor verbinding met de lucht terwijl de achterzijde een schaduwplek biedt om lekker buiten te kunnen eten. Een lange bank tegen de berging aan zorgt voor veel zitruimte samen met een tafel en wat  losse stoelen. Om ook lekker te kunnen loungen is een verdiepte zitplek gecreëerd. Een stoere betonnen ring die ter plaatse is gegoten met daarop verschuifbare zittingen en tafeldelen. Op de vlonder kunnen in de zomer tuinkussens gelegd worden. Rondom de cirkel hebben we royaal met planten gewerkt zodat je zowel vanuit het huis als in de tuin een groene beleving krijgt. Aan de linkerzijde, tegen een bestaande standaardschutting, hebben we met metallic platen een strak blauw vlak aangebracht. Een prachtige achtergrond voor planten en corresponderend met de leefstijl binnen die lekker levendig is met veel primaire kleuren.

Klimaatvriendelijk

Naast de pergola met klimplanten hebben we in de tuin gewerkt met een open verharding, padvast halfverharding en een flagstone in de cirkel met groene voegen. Een regenzuil en een groendak met inheems zaaimengsel op de nieuwe berging zorgen voor meer wateropvang en verkoeling in de steeds warmer wordende zomers.

uitvoering: René Schutte Hoveniersbedrijf