Een stoere mannentuin

Langs de dijk in het rivierengebied ligt deze stoere mannentuin. De tuin is onderdeel van een totaal project waarin we ook een verbouwingsplan voor het huis en een nieuwe garage hebben getekend. Het totale project wordt door de opdrachtgever zelf gerealiseerd.

Omdat de tuin ondergeschikt is aan de andere passies zoals motorrace en sleutelen, moet het vooral een hele makkelijke tuin worden. Een aantal factoren spelen een grote rol in het plan. Dat zijn de waterberging en de ligging tegen de voet van de dijk wat een flink hoogteverschil met zich mee brengt.

Het hoogteverschil wordt opgevangen door met grote tweedehands industriële betonplaten twee niveau’s aan te leggen. Bij de tuindeuren een zitplek en wat lager gelegen een tweede terras. De grond wordt gekeerd door twee betonnen ‘drinkbakken’ die dienen als waterbuffer en vijverelement. molgoten tussen de betonplaten lopen uit in deze vijverbakken en vervolgens naar een wadi achter in de tuin. Hier mag uiteindelijk het water de grond indringen.

Met tweedehands palen wordt een pallisaden wand gemaakt die de wind breekt aan de west en noordzijde. Ook schermt het de containerplek af.

De beplanting bestaat uit een paar forse elementen; een zgn. vlaamse haag als afscheiding naar de buren en de parkeerstrook, een wilgenhakbosje aan de westkant tegen inkijk en de wind. En verder een stevige beplanting van grassen met vaste planten. In de vijvers mogen naast de nodige zuurstofplanten enkele waterlelies groeien. Een paar fruitbomen maken het geheel af.