Ecologische tuin op een helling
Gelegen in de oksel van de dijk heeft deze ecologische tuin een bijzondere vorm. De bewoners wilden lekker de ruimte om te tuinieren, groenten en bloemen te kweken en een bos. Het huis staat op 1m boven de dijk, het laagste punt ligt daar 3,5m onder. Er was in geen jaren meer iets met het perceel gebeurt en bij het grondwerk bleek het geheel opgehoogd te zijn met zand, slechts afgedekt met een dunne laag klei. Kortom een ingewikkeld perceel en een uitdaging voor een tuinontwerper.
Tuinontwerp
De bewoners zijn beiden kunstenaar en stonden open voor een bijzondere aanpak. Geïnspireerd door o.a. 4 aanwezige druivenstokken, hebben we het hoogteverschil benut om er een terrassen indeling aan te geven. Met behulp van tweedehands steenschotten zijn keerwanden gemaakt, een goedkope en duurzame oplossing. Een pad, eveneens van hergebruikte azobe damwanden gecombineerd met nederlands split verbindt de niveaus. Op de zuid-oostkant zijn zo trapsgewijs ruimtes ontstaan waar getuinierd kan worden met groenten, bloemen en druiven. Halverwege ligt tegen de dijk een tweede zitterras waarbij we een ronde zitbank hebben gemaakt van geotextiel gevuld met aarde. Dit als geluidsscherm tegen het langsrijdende verkeer. De trap verder aflopend kom je in het hellingbos gedeelte van de tuin waar wilde bosplanten de hoofdrol spelen. Onderaan komt een fietsenberging onder een sedumdak. De tuin ligt open naar de straat toe, de schermen met druivenstokken zorgen op termijn voor een coulisse effect waarachter de nodige privacy te vinden is.
Deze impressie van het tuinontwerp laat zien wat het concept is, verschillende terrassen die makkelijk te bereiken zijn. De druivenrekken zorgen voor ruimte en privacy
Toekomstige Ontwikkeling
Een ecologische tuin moet langzaam ontwikkelen. Hoewel momenteel de dynamiek door de gezaaide éénjarigen en groenten enorm is, zullen plekken met meer heesters en bomen voor de juiste balans gaan zorgen. Door te werken met zowel inheemse als cultuurplanten ontstaat een grote mate van biodiversiteit. Het verwerken van de oude plantenresten tot mulch zal tot gevolg hebben dat het bodemleven toeneemt. Heesters en bomen die groter worden zullen veel vogels een schuilplek bieden. Je merkt dat er nu nog allerlei plagen als slakken, veenmollen, luizen e.d. optreden die op termijn als de tuin in evenwicht komt, zullen afnemen.