Duurzame tuin 2013 (2e prijs)

Tuinrenovatie

Toen deze villa uit de jaren 80 gerenoveerd moest worden, grepen de opdrachtgevers de gelegenheid aan om ook de inmiddels dichtgegroeide bostuin opnieuw in te richten. Een grondige renovatie was het gevolg. Uiteindelijk resulteerde dit in een ontwerp van een duurzame tuin die nog jaren mee kan.

Oude bomen

Er staan een aantal monumentale bomen rondom en in de tuin die de tuin erg donker maakten zodat o.a. een kleine moestuin en een bloemrijke tuin onmogelijk waren. Opdracht was dus om deze wensen mee te nemen in het nieuwe ontwerp. Wel wilden we de oude bomen en dus de groene sfeer bewaren. Ook moesten we rekening houden met de hoogteverschillen die mede door de bomen bepaald waren.

Realisatie

Het ontwerp is zo opgezet dat er weer meer ruimte en licht in de tuin kon komen. Open plekken verbonden met lange lijnen brengen de architectuur van het huis en de omgeving in balans en geven ruimte aan de wens van een moestuin. De entree is uitnodigend geworden en de zijtuin die nauwelijks nog gebruikt werd heeft met een pergola een eigen bestemming gekregen.

Duurzaam

Er is tijdens het hele proces gekeken naar een zo efficiënt mogelijke werkwijze. We hebben veel gebruik kunnen maken van aanwezig materiaal, aangevuld met enkele nieuwe onderdelen als een waterelement, grote betonplaten en een tuinberging. Een luchtige pergola van aluminium profiel past goed bij de architectuur van het woonhuis. De verlichting is voorzien van LED lampen en spaarzaam toegepast. Ook tijdens het proces van aanleg is gekeken naar de afvalstromen en transport afstanden. Ook dit neem je mee in een duurzame tuin aanleg.

Dierenleven

Er kwam puin tevoorschijn onder de verwijderde beplanting van een vorige stapelmuur wat we hergebruikt hebben om een hoogteverschil op te vangen. Het geeft veel kleine dieren een schuilgelegenheid. Ook de vijver heeft een natuurlijke oever gekregen en de beplanting is zo gekozen dat er een combinatie is gemaakt van lokaal inheemse planten en heesters en wat exotischere soorten. Daarmee geef je ook ruimte aan het insectenleven wat weer een voedselbron is voor andere dieren.Een strakke lijnvoering verbind het moderne huis met de natuurlijke beplanting.

Duurzaamste Tuin 2013

Samen met de hovenier Giel van der Palen hebben we met deze tuin hebben we bij de verkiezing Duurzaamste Tuin 2013 de tweede prijs behaald. Volgende keer gaan we natuurlijk voor goud, wordt jouw tuin de volgende duurzame tuin?