Daktuin in de stad

daktuin

Een daktuin kan in een dichtbebouwde omgeving werken als een groene long. Planten zorgen voor een prettigere sfeer en een beter klimaat wat de leefbaarheid enorm vergroot. Met slechts enkele planten is zelfs op het kleinste balkon al een aangename plek te creëren.

constructie

Belangrijk bij het maken van een daktuin is de bouwkundige ondergrond. Voor iedere plek is wel een geschikte groenoplossing te vinden, maar de dakconstructie bepaalt uiteindelijk hoeveel gewicht je op een dak of balkon kunt plaatsen. Ook moet je rekening houden met de extremere omstandigheden op een dak zoals de wind, de beperkte groeiplaats en verdroging. Maar met de juiste keuze in beplanting, een goed bodemsubstraat en een stukje beregeningstechniek kom je een heel eind.

bacsac

Deze daktuin ligt rondom in de bebouwing en op het noorden. We wilden er een beschutte ruimte van maken die jaarrond een aangenaam groen beeld zou geven vanuit de woning. Op de plekken waar we meer privacy naar de buren wilden creëren, is een heg gekomen die geplant is in een aantal lange plantzakken van Bacsac. Ook een paar bamboe’s in grotere bakken geven beschutting en zorgen tevens voor een levendig beeld. De grote bakken staan allemaal langs de zijkant van het dak, dit om het gewicht te beperken en ruimte te houden voor verschillende zitplekken. Midden op het terras zijn met kleinere Bacsac’s wat groepen gemaakt met bloeiende planten die voor variatie zorgen. Eén ‘warme’ hoek is gereserveerd voor wat kruiden en een vijgenboom.

dakterras

Op een hoger gelegen dakterras is vooral uitzicht op de omgeving belangrijk. Daarnaast krijgt het terras ook meer zon zodat hier een echt leefterras van gemaakt is met ligbedden en een loungehoek. De beplanting beperkt zich tot enkele grote buxussen en de klimplanten bij de pergola. Rondom heb je een prachtig uitzicht over de daken en op een rivier.

5 tips voor een geslaagde daktuin

  • controleer altijd de constructie en draagkracht van het dak, bij twijfel, raadpleeg een deskundige!
  • Beperk het toe te voegen gewicht door beplanting vooral langs de zijkant te plaatsen, hier zitten vaak de draagmuren.
  • Probeer de plantenbakken zo groot mogelijk te nemen om planten voldoende bodem te geven en het onderhoud, watergeven te beperken.
  • Bespaar niet op de grond, een goede substraatbodem is luchtig, vochtvasthoudend en licht. Ook is regelmatige voeding van groot belang.
  • Het is heel eenvoudig om een beregeningssysteem met timer aan te leggen, dit bespaart je een hoop werk en ergernis. Gardena heeft tegenwoordig hele betaalbare systemen