Daktuin en/of bloemenweide?

‘In een dichtbebouwde omgeving biedt een daktuin extra ruimte om de natuur van dichtbij te beleven.’

Hoe ziet je eigen tuin er eigenlijk uit? Deze vraag krijg je onherroepelijk als tuinontwerper en niet geheel onbegrijpelijk. Je wil van een ontwerper graag weten wat voor keuzes hij zelf heeft gemaakt en wat zijn smaak is. Een vraag die ik vaak afdoe met het antwoord dat mijn tuin een proeftuin is en nooit af maar altijd in ontwikkeling. En dat is ook zo. Je zit altijd vol ideeën, koopt meer planten om uit te proberen dan er in kunnen en je bent vaak het meest kritisch naar jezelf.

beperkte ruimte?

Ik hou dus van een grote groene tuin met veel planten. Best lastig als je bedenkt dat mijn tuin slechts 150m2 groot is en er ook nog een grote berk in staat die al jaren op je lijstje ‘do or don’t’ kappen staat. Veel te groot voor een kleine tuin en nooit mijn eerste keus, maar in de zomer geeft hij heerlijk schaduw en het is een feest voor vogels. Dit betekent wel dat de beplanting het vaak aflegt tegen deze grote jongen. Te droog, te schaduwrijk en dus moet ik me altijd bedwingen om niet weer soorten te kiezen voor een zonnige standplaats. Zo was het idee van een zomerbloeiende bloemenweide al jarenlang ongeschikt voor mijn tuin. Het dak bleek mijn redding!

plat dak

Gelukkig hebben we een plat dak van 40m2 en na een grondige verbouwing waarbij de draagkracht aanzienlijk is vergroot, is er vorig jaar eindelijk een mogelijkheid ontstaan om een bloemenweide aan te leggen. Op een substraatlaag van 10cm heb ik een dakmengsel (D2) ingezaaid van de Cruydthoeck. Voordeel van een daktuin is dat je al direct kunt beginnen met een schrale grond en je niet jaren hoeft te verschralen. Anderzijds moet je met echte droge periodes wel wat sproeien omdat planten niet voldoende diep kunnen wortelen.

waterbuffer

Daar staat tegenover dat in periodes met veel neerslag het water langer vastgehouden wordt op een groendak en je dus minder hoeft af te voeren. Waterafvoer is tegenwoordig één van de grote problemen in een dichtbebouwd gebied. Ook isoleert het groendak geweldig en vergroot je er de biodiversiteit in de omgeving mee en als laatste geeft het je meer gebruikersruimte.

Naast het wilde bloemenmengsel zijn er nog wat hogere siergrassen aangeplant en experimenteer ik met botanische tulpen en Irissen. Na een half jaar is het dak al behoorlijk ontwikkeld en bloeien de eerste soorten al. Komend jaar zal dit alleen maar fraaier worden. Een vlonder met oude verweerde schaaldelen van Robinia maken het dak betreedbaar en is er zelfs een plek voor de droogmolen gekomen. Een vogeldrinkbak zorgt voor veel badderende vogels en vanaf een bankje kun je heerlijk genieten van de bloemenweide of de ‘beneden’tuin. Het uitzicht op alle omringende daken inclusief de kerktoren maken er een enigszins surrealistische plek van, misschien dus niet authentiek voor een vesting, maar zeg nu zelf; wordt je liever wakker met het uitzicht op een plat grinddak of op deze groene weide? De kat weet het wel.