Slakken in de tuin

De 10 beste tips om van je slakken af te komen was misschien een betere titel geweest, want hoeveel methodes om slakken in de tuin te bestrijden bestaan er wel niet? Met een beetje vochtig weer barst het eetfestijn in de tuin los en wat vandaag een prachtige plant is, is morgen misschien wel een skelet. In mijn eigen tuin heb ik trouwens nauwelijks overlast van slakkenvraat, niet dat ik ze niet heb, maar jaren geleden heb ik planten als Hosta’s al afgezworen. Drie keer kaalvreten was de limiet.

Deze jonge Segrijnslak durft zelfs longkruid te verorberen.

Plantenkeuze

Het is vaak onze eigen plantenvoorkeur die zorgt voor het slakkenprobleem.
Pas gaf ik vrienden een paar Cleome planten cadeau. Ik weet dat ze altijd last van slakken hebben en ik meende dat deze stekelige plant toch zeker gespaard zou worden. Niet dus! Het is dan ook niet altijd duidelijk welke planten ‘aangevallen’ worden, sappige bladeren hebben meestal de voorkeur.

Een remedie

In boeken en bladen staan heel veel remedies tegen slakken en wat voor de één geweldig werkt, geldt voor de ander niet. Een kwestie van uitproberen en combineren van methodes dus.

Slakken weren

  • neem een mengsel van kurkdroge houtas en zaagsel (van onbehandeld hout) in de verhouding 1:10, of met ongebluste kalk 1:20, en strooi dit in een vingerbrede baan rondom de plant of het plantbed. De strook dient geheel vegetatievrij te zijn. De as en ongebluste kalk onttrekken vocht aan de slakken en verhinderen zo het verder kruipen. Na regen moet je dit wel herhalen.
  • Andere middeltjes voor zo’n slakkenbarrière zijn; fijn schelpenzand, gebroken eierschalen of dennennaalden. Koffie of koffiedrab heeft ook een afwerende werking door de cafeïne.
  • Koper schijnt ook een afwerende werking te hebben mits er contact is met vochtige aarde. Slakken kunnen niet tegen koper en bij aanraking ontstaat een lichte stroomprikkel die zorgt dat de eetlust hem ontnomen wordt.
Slakken komen vooral tevoorschijn als het vochtig is. Na een regenbui is het makkelijk slakken rapen.

Slakken vangen

Een andere methode is om slakken te vangen, dit zorgt er ook voor dat slakken zich minder snel voortplanten.

  • De biermethode is beproeft, je graaft een potje met de bovenzijde gelijk met de aarde. Vul dit met 1 deel bier/2 delen water en een lepel suiker of met melk en zorg voor een afdakje zodat het niet volregent. Slakken zijn gek op bier en verdrinken hierin, andere insecten helaas ook. Regelmatig verversen.
  • Ook kun je slakken rapen, vooral bij vochtig weer is dit redelijk makkelijk te doen. Eventueel kun je de slakken verzamelen door een jute zak, een natte krant of een houten plank in de border leggen. ’s Morgens kun je zo een hoop verzamelde slakken eronder weghalen.
  • Andere lokkers zijn een omgekeerde uitgeholde aardappel, uitgeperste sinaasappel of pompoen. Gooi ze vervolgens niet over de schutting maar breng ze minimaal 20 meter verderop weg want slakken hebben een geheugen.
  • De kippen van de buren ermee voeren mag natuurlijk wel. Heb je de ruimte dan kunnen kippen en loopeenden ook helpen in de tuin.
Naaktslak en Segrijnslak, meestal niet zo gebroederlijk naast elkaar.

Slakkenkorrels

Ik ben niet zo’n fan van korrels. De slakkenkorrels van Escar-go werken wel goed en zijn redelijk veilig voor ander dierenleven mits je het goed verspreid en buiten bereik van huisdieren kunt houden. Het middel werkt alleen op de spijsverteringsorganen van slakken en zorgt voor verlamming van de kropklier waardoor de slak niet meer eet en sterft. Het hoofdbestanddeel IJzerfosfaat is een natuuridentiek, maar chemisch-synthetisch bestrijdingsmiddel.
Andere korrels op basis van Methaldehyde en methiocarb zijn uit den boze en gevaarlijk voor andere organismen.

Nematoden

De meeste naaktslakken leven ondergronds en korrels hebben hier niet zoveel effect op. Een tot op heden beproefde methode die vooralsnog geen verdere schadelijke milieu bijwerkingen lijkt te hebben zijn aaltjes (Phasmarhabditis hermophrodita). Deze parasiet dringt bij slakken binnen en vermenigvuldigen zich. De slak stopt met eten, gaat dood en bij de ontbinding gaan de nematoden op zoek naar de volgende slak. Te koop onder de naam Nemaslug of Brimex. Vraag blijft of van buitenaf geïntroduceerde organismen het bodemleven in de tuin blijvend verstoren.

De huisjesslak is onschuldig en eet voornamelijk algen

Natuurlijk

De allerbeste remedie is om te zorgen dat in de tuin veel natuurlijke bestrijders kunnen leven. Vogels, egels en padden lusten graag slakken, dus een tuin die voldoende gevarieerd beplant is, is minder kwetsbaar. Kies ook voor planten met harige en dikke bladeren, deze zijn een stuk minder aantrekkelijk voor slakken. Overigens zijn veel slakken ook opruimers en dus een nuttig onderdeel van de natuurlijke kringloop. De huisjesslakken zijn onschuldige algeters en de echte bladvreters zijn vaak de naaktslakken en Segrijnslak.

Emiel Versluis ©2014
Bronnen: Sepp Holzer (Holzer’s permacultuur), Velt Handboek Ecologisch tuinieren, Biocontrole