Groen schoolplein

Groen schoolplein in hartje Delft
Het binnenterrein van een school in een jaren dertig wijk in Delft mag een groen schoolplein worden. Kinderen in deze wijk komen weinig in aanraking met natuurlijk spelen. De school, een kinderdagverblijf en een naschoolse opvang heeft daarom contact gezocht met BuitenRuimte voor Contact (BRvC).

BRvC
Het netwerk BRvC streeft ernaar om mensen met elkaar te verbinden. Dat doen ze door samen een (nieuwe) invulling aan een ‘groene’ plek in de directe omgeving van de mensen te geven: een plein, binnenplaats, schooltuin, park of een ander stuk (semi)openbare ruimte. Een plek waar (buurt)bewoners elkaar ontmoeten en waar kinderen met elkaar kunnen spelen. In samenwerking met dit netwerk hebben we een ontwerp gemaakt.

Opdracht
Het uiteindelijke doel is een natuurlijke groene ruimte te creëren waar mensen met de meest uiteenlopende achtergronden met plezier gebruik van maken. Een plek waar ze zich thuis voelen en waar ze zich verantwoordelijk voor voelen.
En een ruimte die bijdraagt aan een verbetering van de leefbaarheid, sociale samenhang en integratie in een buurt of wijk.

Budget
Dankzij een grote investering van het kinderdagverblijf en een subsidie van Fonds 1818 kan een groot gedeelte van het ontwerp deze zomer gerealiseerd worden. Enkele onderdelen zullen in een later stadium toegevoegd worden, omdat ze nu nog niet in het budget passen. Behalve de school, de NSO en het kinderdagverblijf, mag het plein overdag ook gebruikt worden door kinderen uit de buurt. Dat is ook één van de eisen van Fonds1818.

Natuurlijke speelaanleidingen
In het plan hergebruiken we de aanwezige materialen. Er is gewerkt met hoogteverschillen en natuurlijke materialen. Boomstammen om te klauteren en om op te zitten, een glijbaan vanaf een heuvel naar de zandbak en gestapelde randen van aanwezige tegels vormen de ingrediënten van deze tuin. We hebben een avontuurlijke, maar toch veilige speelplek ontworpen. Voor de grotere kinderen is er een speelterrein waar balspellen gedaan kunnen worden en voldoende verharding om met skeelers en skateboards rond te kunnen rijden. De pingpongtafel is een grote wens van de NSO, net als de mogelijkheid tot het stoken van een vuurtje.

Beplantingsplan
De beplanting prikkelen de zintuigen van kinderen en volwassenen. Gekozen is voor eetbare planten en planten die aantrekkelijk zijn voor vlinders en bijen. Sommige delen worden aangeplant, maar er worden ook stukken ingezaaid met gras en een bloemenmengsel dat een hoge speeldruk kan verdragen.