Belevingstuin voor ouderen

Belevingstuin

Een woningbouwcorporatie en een zorginstelling in regio Rijnsburg hebben voor de gezamenlijke binnentuin de handen ineen geslagen en ons gevraagd hiervoor een belevingstuin voor ouderen te ontwerpen. Een tuin om de zintuigen te prikkelen. Een tuin waarin de aanwonende ouderen kunnen verpozen, maar ook zelf wel wat mogen doen als ze dat willen. In verband met haar kennis over zorgtuinen hebben we in het begin van het ontwerp-traject veel overleg gehad met Marleen van Tilburg.

De binnentuin word omgeven door seniorenwoningen, een gezondheidscentrum en een zorgcomplex voor mensen met een zorgvraag (o.a. dementerende en ouderen die in de laatste levensfase verkeren). In het zorgcomplex is ook een restaurant aanwezig.

Fases

Het plan wordt in twee delen uitgevoerd. Het eerste deel aansluitend op de seniorenwoningen en het gezondheidscentrum is uitgevoerd in 2012 door Van der Burg Hoveniers uit Rijnsburg. Het tweede deel gaat later uitgevoerd worden en zal aangepakt worden tijdens de nieuwbouw van het zorgcomplex.

Activiteiten

In de tuin is veel ruimte voor beweging. Er kunnen kleine wandelingetjes worden gemaakt. Onderweg is er voldoende gelegenheid om even uit te rusten op een bankje en te genieten van de omgeving. Er is een grasveldje waarop ouderen een balspel kunnen doen en er komen enkele bewegingstoestellen. Uiteraard is de tuin ook rolstoeltoegankelijk en paden zijn gemakkelijk te belopen met een rollator.

Centraal in de tuin is een lange waterloop gekomen die uitmondt in een ronde vijver met een fontein. Het geluid van zacht kabbelend water is rustgevend en zorgt dat omgevingsgeluiden wat minder aanwezig zijn.

Beplanting

Bij de keuze voor beplanting is eveneens rekening gehouden met de herkenbaarheid voor ouderen. Door de hoge bebouwing rondom zijn er hele schaduwrijke koele plaatsen en zonnige warme plaatsen in de tuin te vinden. Voor de keuze in beplanting is dit een mooi uitgangspunt, door de planten te kiezen aan de hand van deze groeiomstandigheden krijg je al een mooie differentiatie. In de schaduw veel voorjaarsbloeiende planten, mooie bladvormen in de zomer en najaar. In de zon juist veel bloemen en besdragende planten. Ook aantrekkelijk voor vlinders, bijen en vogels. Dieren aantrekken vormt natuurlijk ook een stuk van de beleving in een tuin. Een grote voedertafel in de winter zorgt voor veel kijkplezier. Een stukje moestuin geeft de mogelijkheid, voor bewoners die dat willen, om zelf wat groente of bloemen te kweken.

Bij het zorgcentrum komt een groot multifunctioneel terras. Met plaats om te zitten, mogelijkheid om bij het restaurant buiten te eten, of om zelfs een bed naar buiten te rijden. Een volière, die er in de ‘oude’ situatie ook was, krijgt hier een nieuwe plaats.